Subscribe Us

header ads

1956-os emlékmű avatás Vácrátóton!

Megemlékezés és emlékmű avatás az országos gyásznap előestéjén.
1956 november 4.-én tiporták el az orosz tankok a magyar forradalmat. A gyásznap előestéjén szép és felemelő eseményre került sor Vácrátóton.


Településünkön egy régi hiányosságot sikerült megszüntetni példás összefogással. A helyi Fidesz szervezet pénzbeli támogatásával és szervezésével emlékhelyet avathattak az 1956-os áldozatokra emlékezve. A rendezvény védnöke Dr. Harrach Péter országgyűlési képviselő volt. Az avatási ünnepségen megjelentek a szomszédos településeket képviselők is. Sajnos sem a vácrátóti önkormányzat képviselői sem a polgármester nem jöttek el.


A viharos időjárás és a szakadó eső ellenére több mint hetven emlékező gyűlt össze.
A szervezők külön személyre szóló meghívót küldtek Gulyás Lajos özvegyének és testvérének. Gulyás Lajos az 1956-os forradalom leverését követően hosszú éveket töltött börtönben. Mind felesége, mind testvére megtisztelte jelenlétével az emlékmű avatását.
Kalotay Balázs köszöntése után Harrach Péter mondott ünnepi beszédet. Ezt követően Bakszáné Békési Zsuzsanna adott elő egy verset, majd Kovács Zoltán plébános úr felszentelte az emlékművet. A megemlékezésen a rövid ünnepi műsort követően Mozart Requiemjének zenéje csendült fel, s a résztvevők meggyújtották az emlékezés mécseseit. Több jelenlévő könnybelábadt szemmel emlékezett vissza a régi időre, sokukon látszott, hogy az emlékmű avatása fontos esemény volt az életükben.
Köszönet jár mindazoknak, akik létrehozták ezt a emlékhelyet és közreműködtek az avatásban. Köszönjük Papp Miklósnak, hogy a nyugdíjasklub több tagjával együtt a résztvevők számára lehetővé tették az emlékezést követő csendes beszélgetést, s a frissítő és sütemény elfogyasztását.
Külön köszönet Makovinyi Józsefnek, aki a saját területét ajánlotta fel erre a nemes célra. Felajánlásával nemcsak a vácrátótiak, hanem a településünkön áthaladók is láthatják, hogy a helyieknek fontos a múlt és az emlékezés. Az 1956-os áldozatokra mindig emlékezni fogunk.
Azóta is szívet melegentő látvány esténként az emlékmű előtt elhaladni, s látni az emlékezés gyertyáit, melyet jószándékú emberek folyamatosan táplálnak.













Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések